Dezbaterea Naţională ,,Unirea Basarabiei cu România – act de justiţie istorică, pas fundamental spre înfăptuirea Marii Uniri”

30 martie 2018, Palatul Parlamentului

Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la Întregirea României, la data de 30 martie 2018, în incinta Palatului Parlamentului (Sala ,,Avram Iancu”) a avut loc întâlnirea celor mai de seamă personalităţi din rândul elitelor politice, diplomatice, academice, științifice și culturale din România, istorici, oameni de știință și de cultură din Republica Moldova și din Nordul Bucovinei, invitați din străinătate. Pe lângă membrii marcanţi ai Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, la manifestare au participat, de asemenea, cadre didactice universitare și preuniversitare, studenți și elevi, reprezentanţi ai societăţii civile.

Evenimentul a fost organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, demersul având sprijinul Senatului României, reprezentat la aceasta dezbatere publică de amploare de către doamna senator Ecaterina Andronescu. Dintre personalităţile participante la discuţii dar şi dintre cele care au avut intervenţii putem aminti în primul rând prof. univ. dr. ADRIAN BADEA, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, prof. univ. dr. ION SOLCANU, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie din cadrul respectivei instituţii, MIHAI GRIBINCEA – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova la Bucureşti, ANATOL PETRENCU – Profesor la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, ION ŞIŞCANU – Profesor la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe, Chişinău, Ambasador CONSTANTIN VLAD – Membru titular şi reprezentant al Consiliului Onorific din cadrul Academiei  Oamenilor de Ştiinţă, IOAN SCURTU – Membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, CORNELIU-MIHAIL LUNGU– Vicepreşedinte al Secţiei Ştiinţe istorice şi Arheologie din cadrul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, PREASFINŢITUL PĂRINTE EPISCOP VICAR VARLAAM PLOIEŞTEANUL – Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ş.a.m.d.

În urma intervenţiilor avute, ca şi concluziilor dezbaterilor, s-a hotărât luarea unor măsuri spre o mai intensă mediatizare şi implicare în plan politic, diplomatic, prin mass-media scrisă şi virtuală a factorilor de decizie, a cercetătorilor din domeniul ştiinţific şi academic din România şi Republica Moldova, propunându-se întocmirea unui Proiect de ţară în vederea readucerii Basarabiei în hotarele României Întregite la 1918.