„Un secol de la revenirea Basarabiei în hotarele țării”
12 aprilie 2018, Sf. Gheorghe
La doar 2 săptămâni de la precedentul eveniment ce a avut loc în același cadru familial al Centrului Eclezistic de Documentare ,,Mitropolit Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe, în data de 12 aprilie 2018 am avut prilejul să asistăm la un nou simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la revenirea Basarabiei în hotarele țării.
Lucrările sesiunii au fost moderate de pr. dr. Sebastian Pârvu și prof. Vilică Munteanu (fost director al Arhivelor Județene Bacău, care a venit cu materialul Ideea de unitate națională și înfăptuirea ei reflectată în medalistică (expoziție și prezentare), la finalul lucrărilor prezentând colecția unică de monede și efigii privitoare la evenimentul marcant al acestui an). Dintre cei care au luat cuvântul în plen putem aminti pe prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Academia Oamenilor de Știință, București, cu studiul 1918. Destrămarea imperiilor și constituirea statelor național-unitare; prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, Academia Oamenilor de Știință, București, Mărturii documentare privind revenirea Basarabiei la România; prof. univ. dr. Gheorghe Sbârnă, Universitatea ,,Valahia”, Târgoviște, Basarabia – de la autonomie la unire.
Reprezentanții locali au venit și ei cu importante materiale legate de subiectul manifestării, astfel încât avem pe pr. dr. Sebastian Pârvu, dr. Ioan Lăcătușu, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan“, Sfântu Gheorghe, Participarea mitropolitului Nicolae Colan la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România, apoi prof. Florentina Teacă, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe, Implicarea episcopului Justinian Teculescu în consolidarea unirii Basarabiei cu Țara, în calitate de episcop de Cetatea Albă și Ismail și nu în cele din urmă dr. Ioan Lăcătușu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe, Aspecte privind integrarea Basarabiei în viața publică interbelică românească, oglindite în documentele deţinute de Arhivele Naţionale Covasna.
Programul întâlnirii din cadrul proiectului „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe“, ediția 2018, s-a încheiat cu un moment dedicat lansărilor de carte iar întregul eveniment va fi completat cu Festivalul coral „George Sbârcea“. ediția a VII – a, 14 – 15 aprilie 2018. organizat de Fundația „Mihai Viteazul“.