Lansare carte Nicolae Şt. Noica la B.N.R.

Marţi, pe 18 iulie 2017, în incinta Palatului Nou al Băncii Naţionale a României, a avut loc lansarea cărţii  ,,Ion I.C. Brătianu, inginer constructor și om de stat” scrisă de Nicolae Șt. Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice.

În deschidere, guvernatorul Băncii Naţionale a României remarca faptul că ,,nu există clădire mai importantă în București (…) despre care să nu fi scris profesorul Noica”, amintind, printre altele  Ministerul Lucrărilor Publice (în prezent Primăria Capitalei), Palatul Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (în prezent ASE) şi alte realizări arhitectonice moderne ale României.

,,Apariția acestei cărți constituie un important eveniment editorial, fiindcă se înscrie în suita de comemorări ale momentelor cruciale petrecute acum o sută de ani, între 1916 și 1918, cu un rol decisiv în împlinirea unui ideal de veacuri — Unirea cea Mare […]”, a subliniat Mugur Isărescu în prefața cărții.

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca afirma faptul că profesorul Nicolae Noica nu a scris o carte, ,,ci a făcut un meritat elogiu, a găsit un răspuns axiomatic la întrebarea ce a făcut Ionel Brătianu pentru țară”. ,,Ionel Brătianu nu a trebuit să facă nimic pentru țară, fiindcă el a făcut chiar țara din funcția înaltă în care s-a aflat”.

În opinia sa, era nevoie de o astfel de carte în contextul pregătirii Centenarului Marii Uniri, dar și ,,pentru a sensibiliza clasa politică românească actuală”.

Volumul apărut la Editura ,,Vremea”, cuprinde numeroase pagini de corespondență privată a lui Ion. I.C. Brătianu către familie, prieteni, cunoscuți, precum și însemnări personale pe teme politice sau pe marginea călătoriilor făcute de acesta. De asemenea, cartea conține și foarte multe fotografii din arhiva Academiei Române, Arhivele Naționale ale României și arhiva autorului, precum și scrisori, planuri de lucru și desene inginerești ale celui amintit.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi de pe scena politică, din rândul oamenilor de ştiinţă, cultură şi artă, membri ai unor instituţii de prestigiu din Capitală şi din ţară, oameni din showbiz şi iubitori ai culturii şi istoriei României Mari.